Vigelsø og Odense Fjord set fra luften

Fjordsporet langs Odense Fjord

Foto: Viggo Lind

Fjordsporet langs Odense Fjord mellem Odense og Klintebjerg Havn er en skøn gåtur i idylliske omgivelser!

Fjordsporet mellem Odense Havn og Klintebjerg Havn er på i alt 11.5 km, men du kan vælge at dele vandreturen op i flere etaper. Vandreruten går på en sti langs vandet med udsigt til fjorden hele vejen. I Odense kan du begynde fra Odins Bro eller ud for Stige Ø.  Ruten er flad og let at vandre.

Klik på kortet og zoom ind for at finde din rute.

Under kortet finder du inspiration og oplevelser på ruten.

Fjordsporet på udinaturen.dk

Sådan kommer du til Fjordsporet

Der er parkeringspladser på Odense Havn, ved Sortehusene og Stige Ø og ved Klintebjerg Havn.

Mellem Klintebjerg havn og Otterup er det muligt at gå ad en Kløverrute.

Der er bus mellem Odense og Otterup - kig efter busrute 140. Se busmuligheder på rejseplanen.dk

Odense Fjord var oprindeligt en stor fjord med mange små øer, og fjorden var i alt på 8000 m². Men efter store inddæmningsprojekter i 1700- og 1800-tallet er fjorden blevet meget mindre, og i dag strækker fjordområdet sig kun over 2000 m². Til gengæld er der kommet store, frugtbare landbrugsarealer og strandenge ved fjorden.

På Fjordsporet går du langs den kanal, der blev udgravet til Odense Havn, forbi Stige Ø, hvor du kan se udsigten fra de store bakker og langs de gamle diger og på gammel havbund og hen til den gamle Klintebjerg Havn, der engang var den største havn i Odense Fjord, hvor masser af skibe lagde til hver dag med last.

I dag er der 20 øer i Odense Fjord, som du kan se fra stien langs fjorden. Odense Fjord er blevet et naturreservat, og der er mange fugle, der ruger på de forskellige øer. De fleste øer er derfor lukket for offentlig adgang for at give fugle- og dyrelivet fred. Har du lyst til at se en af øerne, er det dog muligt. Du kan besøge den største ø i fjorden, Vigelsø ud for Klintebjerg. Du kan leje en båd ved Klintebjerg. Der er også færge til øen flere gange i løbet af sommerhalvåret, og det er også muligt at tage på guidet tur til øen.

Fra stien langs fjorden kan du måske også lige skimte ud til den lange odde, der afgrænser Odense Fjord fra Kattegat. Det er Enebærodde, hvor man også kan tage på vandretur.