Manneken Pis

Den lille dreng Manneken Pis findes ikke kun i Bruxelles, men han findes også i Bogense på Nordfyn, hvor han står tisser.  Figuren er en replika af det belgiske vartegn Mannken Pis. Den lille figur blev doneret til Bogense i taknemmelighed over borgernes venlighed mod en lille forældreløs dreng - eller sådan siger historien:

I midten af 1850’erne lagde færgen fra Klakring (Juelsminde området) til i Bogense Havn. Da alle var gået fra borde, lå der et spædbarn tilbage, og ingen ville vedkende sig ham. Til gengæld var der en børnerig slagter i Bogense, som besluttede at tage drengen med til familien. Drengen, som fik navnet Villum Fønss, voksede op i Bogense, gjorde karriere i handelslivet udenfor byen og fik senere titelen som konsul. Den rige konsul donerede senere kopien af Manneken Pis i Bruxelles til Bogense i 1934 i taknemmelighed til byen. Sådan lød historien, virkeligheden er lidt anderledes: I 1869 blev Willum Fønss født i København som barn af den ugifte tjenestepige Charlotte Emilie Levin and tjenestekarlen Wilhelm Christiansen Fønss. Det var en stor skam at få et barn uden for ægteskab, og moren var nødt til at sende sønnen til Bogense, hvor han voksede op hos sine bedsteforældre, slagter Mayer Levonshohn og frue. Han fik en god barndom og donerede senere skulpturen Manneken Pis, et solur og et springvand med guldæble - og endda 500 hektoliter kul - til byen. Guldæblet og soluret er væk i dag, men Manneken Pis står stadig fint. Det var Willum Fønss' datter, Baronesse Rosenkrantz, som indviede Manneken Pis i 1934. Til indvielsen skete dog det pinlige, at strålen lod vente på sig, så han måtte først blive kladt Kan-ikke-pis', før han kom i gang.

Den tissende nøgne dreng var ikke lige populær ved alle, og nogle fandt endda på at putte en sæk over ham i protest, men han var dog også fra begyndelsen meget populær og vandt folks hjerter.  

 

 

I dag er han er han stadigvæk meget populær, og han bliver klædt ud ved specielle lejligheder som By Night og VM i cyklecross, så han er med i byens fester. Den lille park ved Manneken Pis bliver ofte også brugt som centrum for speicielle events som f.eks. rosendåb ved Rosenfestivalen.   

Del denne side