©  Foto:

Bogense Bybæk

Har du været i bækken? Ellers kan du gå tur langs den smukke bæk, der snor sig gennem Bogense og har haft stor betydning for byen med sit rene ferskvand.

Bogense Bybæks historie går tilbage til år 1755. Bækken har sit udspring fra en sundhedskilde på Reveldrup mark. Bækken løber herfra forbi Fredskoven og bugter sig ind gennem byen for til sidst at løbe ud i Bogense havn. Dette vandløb blev af byens koner gennem tiden brugt til storvask, og desuden havde bækken tidligere stor betydning ved ildebrande samt til drikkevand.

Bogense Bro, der fører over Bybækken, var vestre indgang til købstaden.

Bækken udspringer vest for Harritslevslevgård og leverede tidligere drivkraft til adskillige vandmøller, bl.a. Over Mølle ved Harritslevgård, Neder Mølle ved Tyrekro og Kappelsmøllen længere inde ad Odensevej.

Hvis der pludselig lyder et plask fra bækken, skal du ikke blive bange - det er bare de store havørreder, der svømmer i bækken. Eller du kan være heldig at se de oddere, som flyttede ind i bybækken i 2019.

Det siges også at havfruerne, som havde deres slot lige nord for Bogense, svømmede i bybækken, og derfor kaldes byen i dag havfruernes by. Et andet sagn fortæller, at man ikke er rigtig Bogenser, før man har været en tur i bybækken.