Gå til indhold
©  Foto:

Nordfyns Kyststi

Nu kan I gå langs vandet mellem Skåstrup og Bogense Marina på Nordfyns Kyststi - nyd en dejlig tur og en ganske enkelt imponerende udsigt!

Nordfyns Kyststi giver dig mulighed for at opleve Nordfyn fra kysten på en dejlig vandretur. Ruten strækker sig mellem Skåstrup og Bogense Marina, og du går langs kysten hele vejen. Ruten går dels på stranden og dels ved de gamle diger. Ruten er ca. 6 km lang. Ruten er markeret af blå skilte med en vandrende person, og det er let at finde vej.

Der er parkeringspladser tre steder langs ruten, hvor du kan begynde eller slutte din gåtur: Skåstrup Strand, hvor der er parkeringsplads og offentligt toilet, Donnervej ved Nymark midt på ruten og Bogense Marina, hvor der er en stor parkeringsplads samt offentlige toiletter til rådighed.

Du kan finde kort over området med mange detaljer på udinaturen.dk - du skal blot søge efter kysten mellem Skåstrup Strand og Bogense Marina. I kan også vælge at gå ned ad en af Kløverstierne, som krydser kyststien.

Skåstrup

Skåstrup Strand er en dejlig lavvandet strand, og når I går langs stranden kan I nyde en helt fantastisk udsigt ud over Kattegat. I klart vejr kan I se både Endelave, Samsø, Jylland og Æbelø. I kan også tage kikkerten med - så kan I måske spotte en sæl eller et marsvin.

Skovene og de gamle gravhøje

Ud for Donnervej ved Nymark er der en kunststol ved diget, hvorfra du har en rigtig god udsigt til Kattegat og Lillebælt. Mellem Donnervej og Skåstrup ligger Nyhaveskov, hvor du går mellem havet og den flotte skov. I området er der flere gravhøje næsten gemt i skovområderne. Her har der boet mennesker gennem mange tusinde år, der har nydt godt af nærheden til havet. 

Dæmningen, der reddede Bogense

Når I går langs kyststien, går I meget af tiden på gammel havbund.

Fogense var engang en halvø, og imellem Fogense og Bogense strakte sig en 3 km dyb strandvig. I 1817-1819 blev området inddæmmet og afvandet, og fra den tid stammer den kyststrækning, man nu kan gå tur på. Diget viste si ikke at være stort nok og blev forstærket flere gange efter stormfloder. I oktober 1921 blev diget gennembrudt under en frygtelig storm, og vandet trængte helt ind i Bogense og ødelagde mere end 100 huse. I november 1945 blev diget kun reddet, fordi en gruppe soldater fra Odense Garnison fyldte 600 sandsække i de huller, havet gravede i dæmningen. Derfor blev dæmningen forstærket endnu mere. I 1970'erne blev der bygget en ny dæmning ved Lillestrand, da Bogense Marina blev udbygget. Derfor kan man i dag se den østlige del af den gamle dæmning bag den nye dæmning - så nu er området ekstra beskyttet!

Ud af inddæmningen opstod de smukke Vestre Enge og hele området mellem Fogense og Bogense, som I går forbi på kyststien.

Vi ses på: