Kunstner Jim Lyngvild i vikingetøj

Bogense er gudernes hjem

Foto: Jim Lyngvild

Se udsnit og historier om alle Jim Lyngvilds fotos fra udstillingen Bogense er gudernes hjem på Østre Mole i Bogense🖼📷

Bogense er gudernes hjem, især hvis man skal tro på historikerne fra 1700-tallet. Her menes det, at navnet for byen stammer fra Odins søn, Bo, som han fik med den russiske kongedatter Rind. Ham der skulle hævne Balder til Ragnarok. Derfor vil andre – lettere kulørte kilder fra denne tid – da også mene, at det er fra netop Bogenses, Gyldensteens eller Harridslevgaards vådområder, at Balders ligbål Ringhorne udgik og blev sendt til Hel. Skal man kigge på navne, kunne det være området nær Nærå Strand, da dette betyder ”Guden Njords strand”

Om der er hold i disse historier, vil vi lade være op til fantasien. Faktum er, at der er masser af hentydninger til nordiske guder i både stednavne og fund på hele den nordfynske kyst. Så mon ikke guderne er glade for at blive budt velkommen tilbage af Jim Lyngvild og Bogense by.

Ejerforeningen på Østre Mole er arrangør af udstillingen.

Jim Lyngvild

Kunstner Jim Lyngvild på stranden med tatovering og roser

Foto:Jim Lyngvild

Jim Lyngvild er bla. historiefortæller, designer, iværksætter og fotograf  - en dansk multikunstner, Han er kendt for sit arbejde inden for mode, design, kunst og forfatterskab. Jim Lyngvild er særligt kendt for sine spektakulære kostumer og sin store interesse og viden om vikingetiden og nordisk mytologi. Han har en farverig personlighed og har blandt andet designet en række fantastiske vikingekostumer og har været involveret i flere tv-programmer og udstillinger der fokuserer på vikingetiden og dansk historie.

Udover sit arbejde med kostumer og mode er Jim Lyngvild også forfatter til flere bøger om emner som mode, vikinger, nordisk mytologi og dansk kulturhistorie. I 2023 udgav han en bog om roser. Jims interesse for roser voksede da han i 2019 var æresgæst til Nordfyns Rosenfestival i Bogense og ”knæsatte” (navngav) sin egen rose – Jim the Viking rosen er forædlet af verdens eneste kvindelige rosenforædler Rosa Eskelund.

Billeder fra udstillingen

Se udsnit af billederne fra udstillingen og de gode historier, der knytter sig til billederne.

Balders død i Jim Lyngvilds opfattelse

©Jim LyngvildFoto:Jim Lyngvild

Balders død

Guden Balder blev ramt af en pil fra misteltenen. Det var Loke der var mellemmand, men Balders blinde bror, Høder, der lagde pilen på buen. Balder skal dog vende tilbage efter Ragnarok og starte den nye gudeverden. Her er han med sin kone Nanna og sin mor, Frigg.

Balders død i Jim Lyngvilds version

©Jim LyngvildFoto:Jim Lyngvild

Balders død 2

Balder er lagt på sit ligskib Ringhorne – der ifølge visse overleveringer måske udgik fra Bogenses kyst. Med på skibet fik han Odins ring, Draupner, og hans kone Nanna blev så ulykkelig, at hun faldt død om på stedet.

En dværg fra den nordiske mytologi efter Jim Lyngvilds opfattelse

©Jim LyngvildFoto:Jim Lyngvild

Dværg

Der er masser af fortællinger om dværge i Bogenses opland. Især området omkring Harridslevgaard rummer fortællinger om dværge i høje, der skaber guld og andre kostbare gaver.

Freja, Thor og Tyr fra nordisk mytologi efter Jim Lyngvilds opfattelse

©Jim LyngvildFoto:Jim Lyngvild

Freja, Thor og Tyr

Tre af nordboernes hovedguder Freja, Thor og Tyr er her samlet på et ”familiebillede”. Freja er af vaneslægt, en ældre slægt end aserne, som Thor tilhører, og Tyr siges at være af jætteslægt, men er en af de ældste guder, og hed oprindeligt Tiwas. Tissø på Sjælland er opkaldt efter ham.

Gudinden Frigg i Jim Lyngvilds version

©Jim LyngvildFoto:Jim Lyngvild

Frigg

Den ældre Frigg, der sidder på stranden og længes efter sin yndlingssøn, Balder. Hun bad alt i verden om at græde for Balder for at få ham fri af Hels underverden, men den gamle kone, Tøgg, nægtede (det var Loke i forklædning).

Vølven Groa efter Jim Lyngvilds opfattelse

©Jim LyngvildFoto:Jim Lyngvild

Groa

Vølven Groa og Odin. Engang vækkede Odin en vølve for at høre mere om Balders død, men vølven var gnaven. Hun lå uden foran Hels porte, og Odin var rejst til underverdenen for at spørge en dødelig, og afdød, vølve til råds. Hun ville dog kun svare halvt.

Gunlød, der vogter digtermjøden i Jim Lyngvilds opfattelse

©Jim LyngvildFoto:Jim Lyngvild

Gunlød

Den smukke Gunlød, som Odin forførte. Han omdannede sig til en slange for at komme ind i Nitbjerget. Her vogtede Gunlød digtermjøden, der kan få alle til at blive skjalde, men med list og kærtegn lokkede han mjøden fra den ædle mø – der ikke var mø efter det møde.

Hyrrokin på stranden i Jim Lyngvilds version

©Jim LyngvildFoto:Jim Lyngvild

Hyrrokkin på stranden

Da Balders ligskib ikke kunne trækkes fri og ud i havet, og selv Thor måtte give fortabt, sendte man bud efter jættekvinden Hyrrokkin. Flere stærke krigere måtte der til for at holde hendes ulv stangen.

Hyrrokin i Jim Lyngvilds version

©Jim LyngvildFoto:Jim Lyngvild

Hyrrokkin

Jættekvinden Hyrrokkin ankommer på sin ulv. Hun har hugorme som tømmer, og hun er så stærkt, at selv guderne må give fortabt. Måske er Hyrrokkin en kenning (omskrivning) af ilden, der kan overvinde alt.

Jættekvinder i Jim Lyngvilds version

©Jim LyngvildFoto:Jim Lyngvild

Jættekvinder

Lige så grimme og troldeagtige jætter kan fremstå, lige så smukke kan jættekvinder være. Her ses to skønne møer i forårsklædedragt med æbleblomster og yppige former.

Loke og Idun i Jim Lyngvilds version

©Jim LyngvildFoto:Jim Lyngvild

Loke og Idun

Engang lokkede den listige Loke gudinden Idun i baghold og bortførte hende til jætternes verden. Mens hun var væk, havde guderne ikke deres ungdomsæbler og blev gamle og grå. Først da Idun og æblerne blev løsladt, genvandt guderne deres styrke.

Loke og Sif i Jim Lyngvilds version

©Jim LyngvildFoto:Jim Lyngvild

Loke og Sif

Engang da Loke og Sif var alene hjemme, klippede Loke alt håret af Sif, mens hun sov. Thor blev så rasende da han fandt ud af det, at han ville dræbe Loke hvis han ikke lovede bod og bedring. Loke fik så dværgene til at skabe et ægte hår af guld til Sif.

Odin og Freja i Jim Lyngvilds version

©Jim LyngvildFoto:Jim Lyngvild

Odin og Freja

Odin er både gudernes konge og dødsgud, præcis som Freja, der også er gudinde for både kærlighed og død. Når krigerne kæmper på kamppladsen (valen) og dør, deler Freja og Odin dem ligeligt imellem sig. Den ene halvdel kommer til Valhal, den anden til Frejas hjem, Folkvang.

Odin, Vile og Ve i Jim Lyngvilds version

©Jim LyngvildFoto:Jim Lyngvild

Odin, Vile og Ve

Engang i fordums tid, da Odin, Vile og Ve gik på stranden, fandt de to stykket træ. Dem gav de forstand og liv og kaldte dem Ask og Embla. De blev stamfader og moder til alle mennesker.

Ran i Jim Lyngvilds version

©Jim LyngvildFoto:Jim Lyngvild

Ran

Gudinden Ran er en af de ældste gudinder. Hun er gift med Ægir der er gud for havet. Ran er gudinde for det vilde hav der kan dræbe, og derfor var det godt for vikingerne at ofre til hende inden en stor sejlads. Så stod man på god fod med hende, der kunne trække dem ned på havets bund.

Thor fanger Loke i Jim Lyngvilds version

©Jim LyngvildFoto:Jim Lyngvild

Thor fanger Loke

Engang da Loke virkelig havde gjort guderne rasende, stak han af til en elv og forvandlede sig til an laks. Men Thor havde luret ham og fangede ham i halen. Det er derfor, laksene har så smalle haler.

Thor i Udgård i Jim Lyngvilds version

©Jim LyngvildFoto:Jim Lyngvild

Thor i Udgård

Da Thor engang skulle til Udgård, blev han budt velkommen af Udgårdsloke. Han ville dyste om hvem der var stærkest, og Thor blev blandt andet bedt om at tømme Udgårdslokes horn. Hornet var forbundet med havet, og Thor kunne derfor ikke tømme det.

Gamle Thor i Jim Lyngvilds version

©Jim LyngvildFoto:Jim Lyngvild

Gamle Thor

Da Idun engang var blevet bortført af Loke, og gudernes ungdomsæbler derfor manglede, sygnede guderne hen. Her ses Thor som ikke har fået sine æbler, og derfor er blevet til en hvidhåret gammel mand.

Thor på fisketur  i Jim Lyngvilds version

©Jim LyngvildFoto:Jim Lyngvild

Thor på fisketur

Thor havde engang jætten Hymer med på en fisketur. Han ville fange Midgårdsormen og havde hugget hovedet af Hymers yndlingstyr og brugte et anker som krog. Han fik ormen på krogen, men Hymer kappede linen, og ormen forsvandt atter i dybet.

Tyr i Jim Lyngvilds version

©Jim LyngvildFoto:Jim Lyngvild

Tyr

Guden Tyr er kampens gud. Han har kun en hånd, fordi han engang bandt Fenrisulven med dværge-lænken Gleipner. Da ulven mærkede, at der var lusk med i spillet, bad den Tyr lægge sin hånd i sin mund, og da kæden strammedes, blev Tyr en hånd fattigere. Men kæden holdt trods alt – lige indtil Ragnarok.

Ull i Jim Lyngvilds version

©Jim LyngvildFoto:Jim Lyngvild

Ull

Ull er gud for skisport og jagt. Han bor i Ydale der betyder Taksdale (som træet). Ull er god at ofre til, hvis man skal ud at jage, og her ses han da også med to harer han netop har fanget. Ulls mor er Thors kone Sif, men Thor er ikke hans far.