©  Foto:

Gyldensteen Slot

Gyldensteen Slot er et imponerende syn med en prægtig renæssancebygning og skønne omgivelser ved eng og skov.

Gyldensteen Slot er nævnt første gang i 1409 under navnet Enggaard. Bygningen ligger ved den smukke Ålebækeng, så det har været et passende navn. Dengang var slottet ejet af adelsmanden Niels Thomesen. Gennem tiden har gården været ejet af mange forskellige adelsfamilier, indtil den franske adelsmand Jean Henri Huguetan d'Odyck købte godset i 1719.  

Han havde tjent mange penge i den europæiske finansverden, og pengene og de gode forbindelser i hele Europa var med til at gøre ham populær ved hoffet. Han fik i 1720 titlen greve under navnet Gyldensteen - efter sigende fordi han kunne forvandle de bare sten til guld. Han omdøbte Enggaard til Gyldensteen, og slottet har været i slægtens eje lige siden. Med tiden er meget jord blevet solgt fra, bla. Gyldensteen Strand, der er blevet et natureservat. Godset har stadig et stort landbrug med en stor produktion af spiseløg og græskar.

Slottets hovedfløj er opført 1640 af adelsmanden Gregers Krabbe. Slottet er bygget i renæssancestil på et voldsted med dybe voldgrave, og omkring år 1700 blev de lave vinkelformede sidefløje bygget til. Omkring år 1800 blev de to sidefløje forbundet til hovedbygningen via to bygninger, der er lidt højere end sidefløjene. Slottet er blevet restaureret flere gange. Slottet er omgivet af en stor have, der oprindeligt var anlagt i barokstil og i dag er i mere landskabelig stil med smukke, høje træer.

Gregers Krabbe byggede også en ladegård i renæssancestil, men den brændte ned i 1960, og i dag er der kun vestlængen fra 1636 og en nyere østlænge fra 1724 tilbage.

Slottet er ikke åbent for offentligheden, og I kan kun se det fra vejen. Bemærk at der ikke er offentlig adgang til haven.