Luftkunst fra Danmark
Se den udendørs udstilling af enestående luftfotos fra hele Danmark på Hasmark Strandoase fra marts til oktober!
Jesper Larsen flyver hele Danmark rundt for at fotografere ejendomme for kunder. Typisk er det gårde, skoler, virksomheder osv., han udfører opgaver for. På disse ture er der rig mulighed for at nyde Danmark fra oven - og fotografere de unikke motiver, det danske landskab byder på.
Som årene går, er det blevet en bemærkelsesværdig samling af billeder, som viser Danmark fra oven. Du kan opleve et udvalg af billederne på udstillingen Luftkunst Danmark på Hasmark Strandoase fra marts til ultimo oktober.
Foto:Jesper Larsen
Luftfotograf Jesper Larsen
Jesper Larsen begyndte som pilot i 1991 og oprettede sit første luftfotofirma året efter. I dag er Jespers firma Luftfoto Danmark et af Skandinaviens største luftfoto-firmaer.
Med årene er han både uddannet trafikflyver, har opnået tilladelse til bannerflyvning og er blevet certificeret luftfotograf hos PAPA, verdens største sammenslutning af professionelle luftfotografer.
Jesper Larsen har fået flere internationale priser.
Best Artistic Photographer: Prisvinder med billedet "Naboer" (PAPA, 2010)
Best Construction Progress Photograph: Prisvinder med billedet "Teamwork" (PAPA, 2012)
På baggrund af sin erfaring i faget blev Jesper Larsen i 2019 udnævnt som dommer ved den årlige, internationale fotokonkurrence hos PAPA i Texas, USA.
I oktober 2023 uddelte PAPA prisen som årets luftfotograf til Jesper Larsen.
Det var bl.a. den udendørs udstilling som nu kan ses i Hasmark, der havde imponeret dommerne.
Jesper Larsens arbejde er dokumenteret i de tre fotobøger "Som en fugl ser det" (2011); "Danmark, en smuk plet på Jorden" (2015) og "Luftkunst fra Danmark" (2019)
Du kan følge Jesper Larsens arbejde på luftkunst.dk og luftfotodanmark.dk
Billeder fra udstillingen
Få overblik over billederne og motiverne på udstillingen!
Foto:Jesper Larsen
Nærå Strand
På Nordfyn ved Flyvesandet ligger Nærå Strand, der er et lavvandet nor, der bliver afgrænset af den lange, smalle halvø Nørreby Hals. Nærå Strand er et vildtreservat, hvor fugle har fred til at raste og søge føde. Du kan se Nærå Strand fra stien langs Nørreby Hals. Kan du finde papegøjen?
Foto:Jesper Larsen
Gyldensteen Strand
Gyldensteen Strand blev inddæmmet i 1871 for at dræne og opdyrke den gamle fjordbund. 2014 åbnede man digerne i et 616 ha. stort naturgenopretningsprojekt, der har gendannet en del af den tidligere fjord. I dag er her et rigt fugleliv, og der er stier og fugletårne, så du kan se naturen. Aage V. Jensen Naturfond ejer området.
Foto:Jesper Larsen
Roser
På markerne ved Bogense finder du Skandinaviens største rosenproduktion. Første weekend i august er der Rosenfestival, hvor hele Bogense er udsmykket med mere end 100.000 roser. Her er det muligt at komme på rundtur i markerne med de blomstrende roser. Kan du finde de to personer i billedet?
Foto:Jesper Larsen
Æbelø
Æbelø er en lille dansk ø ud for Fyns nordkyst. Engang boede mere end 40 mennesker i deres eget lille samfund på øen. I dag er Æbelø et fredet naturområde, der er hjem for en række sjældne og truede dyre- og plantearter. Der er ikke havn på øen, men det er muligt at gå dertil gennem vandet ved ebbe eller sejle tæt på. Æbelø er ejet af Aage V. Jensen Naturfond.
Foto:Jesper Larsen
Odense
Området omkring Thomas B. Thriges Gade har været igennem en stor forandring i de sidste 8 år.
Den firesporede gade som delte byen i to er nu lukket, og her er opført en helt ny bydel med boliger, smukke torve og specialbutikker. Det nye H.C. Andersen museum med de runde tage er blevet en vigtig del af hele området.
Foto:Jesper Larsen
H. C. Andersen Skoven
Skoven ligger i udkanten af det østlige Odense og blev plantet i 2005 i forbindelse med fejringen af H.C. Andersens 200-års fødselsdag. Skoven er formet som et af hans berømte papirklip, der viser solen som ansigt. Ansigtet er plantet af egetræer, og øjne, næse, mund og kinder er kantet af lindetræer.
Foto:Jesper Larsen
Lillebælts broer
I forgrunden er den nye Lillebæltsbro, som blev taget i brug i 1970.
Den gamle Lillebæltsbro i baggrunden er en kombineret jernbane- og vejbro. Den blev indviet 1935.
Det er muligt at tage på bridgewalking-ture 60 m oppe i brokonstruktionen af den gamle Lillebæltsbro.
Foto:Jesper Larsen
Vadehavet
Tidevandsrende ved det nordlige Rømø. Vandet løber i disse render ved ebbe og flod.
Vadehavet er på UNESCO´s verdensarvsliste. Ved Skærbæk står udkigstårnet Marsk Tower, hvor man i 25 meters højde kan se ud over Vadehavet og Rømø.
Foto:Jesper Larsen
Samsø
I forgrunden er Stavns Fjord, og det nordlige Samsø kan ses i baggrunden. Øen er kendt for sin smukke natur, herunder bakkede landskaber, idylliske strande og frodige marker. Stavns Fjord er et fredet naturområde med et rigt fugleliv.
Foto:Jesper Larsen/ design af Niels Povlsgaard og Johan Gjøde
Den Uendelige Bro
Den Uendelige Bro er skabt af arkitekterne Niels Povlsgaard og Johan Gjøde som en del af ARoS-udstillingen Sculpture by the Sea, som fandt sted i 2015. Den lokale befolkning blev så glade for broen, at de fik Aarhus byråd med til at gøre den permanent. I dag er broen et yndet udflugtsmål for både lokale og turister.
Foto:Jesper Larsen
Aarhus
Aarhus er Danmarks næststørste by. Her bor 285.000 mennesker. Navnet kommer fra det olddanske Árós, der betyder Åens munding. Nederst i billedet ses Aarhus Havn og Dokk1, som er et kulturhus på omkring 60.000 m². Det blev indviet i 2015. Brabrandsøerne ses i baggrunden.
Foto:Jesper Larsen
Nissum Bredning
Den 200 km² store Nissum Bredning på Danmarks vestkyst er Limfjordens vestlige bredning, hvor fjorden har forbindelse til Nordsøen. En bredning er et åbent vandområde i forbindelse med et smalt farvand. Nissum Bredning beskytter kysten mod oversvømmelser fra Vesterhavet, da den fungerer som en naturlig barriere mod stormfloder og oversvømmelser.
Foto:Jesper Larsen
Rubjerg Knude
Rubjerg Knude er den højeste del af Lønstrup Klint, en ca. 15 km lang kystskrænt mellem Lønstrup og Løkken. Hvert år forsvinder 2-4 meter af skrænten pga. vind og vejr. På klinten befinder sig Rubjerg Knude Fyr. For at bevare og sikre fyret flyttede man i 2019 fyret 70 meter længere ind i landet.
Foto:Jesper Larsen
Læsø
Læsø er den største ø i Kattegat og ligger ca. 19 km fra kysten mellem Sæby og Frederikshavn. På Læsø er der saltholdigt grundvand på øens sydlige strandenge, der oversvømmes af havvand om vinteren. I foråret fordamper havvandet, og saltet bliver tilbage, så saltindholdet i grundvandet stille og roligt stiger. Der blev udført saltsydning på øen gennem mange hundrede år. I dag syder Læsø Saltsyderi salt efter Middelalderens metoder.
Foto:Jesper Larsen
Møns Klint
Danmarks højeste klint er 7 km lang og op til 128 m høj. Flere steder langs Møns Klint er det muligt at gå ad trapper ned til stranden. Den længste trappe har 497 trin! Møns Klint består af kridtaflejringer, der blev dannet af skeletrester af milliarder af mikroskopiske alger og andre havdyr for mere end 70 millioner år siden.
Foto:Jesper Larsen
Sejerø Bugt
Sejerøbugten ligger i Kattegat mellem Sjællands Odde og Røsnæs. Billedet er fra Ellinge Lyng. Her er en smal sejlrende ved barrierekysten Korevle, der opstod i forbindelse med en stormflod i 1902 og siden er vokset med mange små øer. Små både ses i sejlrenden.
Foto:Jesper Larsen
Avnø
Halvøen Avnø ligger mellem Vordingborg og Næstved. Halvøen var fra 1931-1993 militærområde med en flyvestation. I dag er Avnø fredet, og det er hjem for mange fugle. Den hjerteformede Klydeøen blev etableret i 2011 for at give klyderne et sted at yngle. Øen er på størrelse med en lille fodboldbane. På dette billede ses en stor flok gæs flyve af sted.
Foto:Jesper Larsen
Roskilde Fjord
På halvøen Bognæs ser man denne unikke strandbred. Bognæs er en fredet halvø i bunden af Roskilde Fjord med en meget fliget kystlinje med mange små øer. Hvis man ser godt efter, er der en masse ansigter og figurer gemt i billedet. Kan du finde dem?
Foto:Jesper Larsen
Furesø
Furesø er Danmarks dybeste sø med den største vanddybde på 37,7 meter. Søen er på 940 ha. Furesø har engang været omgivet af fyrreskov, deraf navnet. Søen ligger 12 km. fra København. Skoven står med alle sine efterårsfarver. I skovåbningen står et par voksne mennesker med en klapvogn.
Foto:Jesper Larsen
Kartoffelrækkerne
Kartoffelrækkerne er et boligkvarter i København på Østerbro. Rækkehusene blev bygget fra 1873-1899 til arbejdere. Her boede to-tre familier i hvert hus. Før de 480 huse blev bygget, var der kartoffelmarker på området, derfor navnet Kartoffelrækkerne. I dag er det et attraktivt boligkvarter, hvor der kun bor en familie pr. hus.
Foto:Jesper Larsen
Skovtårnet
Det 45 meter høje skovtårn i Gisselfeld Klosters skov er en unik naturoplevelse. Turen igennem skoven og op i tårnet er på ca. tre km. Fra toppen, hvor man er 135 meter over havets overflade, kan du på en klar dag se det meste af Sydsjælland.