©  Foto:

Søndersø Kirke

Flotte og store Søndersø Kirke fra 1200-tallet byder på enestående kalkmalerier og mange detaljer!

Søndersø kirke er bygget omkring det 12. århundrede. Kirken var viet til Skt. Peter og Paulus i middelalderen, og nordkapellet fra 1500-tallet var viet til Jomfru Maria.

Kirken rummer nogle af landets fineste sengotiske kalkmalerier i sideskibet. Kalkmalerierne er fra 1500-1520, og blev afdækket i 1899 og restaureret i 1933. Kalkmalerierne viser bl.a. bebudelsen af Jesu fødsel, Gregormessen og Maria himmelkroning, Jesu fødsel og kongernes tilbedelse af Jesusbarnet. I kirken finder man desuden en sjælden jernbeslået dør med latinsk indskrift fra år 1483.

Bryske-familien

Der er to smukke ligsten i koret fra 16. århundrede. Den store ligsten er over Gert Bryske, søn af ejeren på Dallund Slot. Der er også en smuk og yderst velbevaret sten for Elisabeth Bryske, en af Bryske-familiens døtre, der døde ung i 1582. Døbefonten er ældre end selve kirken og har nok stået i trækirken, der stod før stenkirken. Den er i granit med flotte relieffer langs siden.

Åbent

Kirken er åben for turister og besøgende alle ugens dage mellem kl. 8.00 og 17.00 - dog IKKE i forbindelse med private kirkelige handlinger. Ønsker I adgang til kirken udenfor dette tidsrum, kan I låne en nøgle hos sognepræsten.

Kommer I som en gruppe, kan I bestille tid til at få adgang til kirken hos en af sognepræsterne. I kan også spørge dem om mulighederne for at få en guidet rundvisning i kirken.