Manneken Pis i kjole og hvidt

Manneken Pis

Foto: VisitNordfyn

Hils på den lille dreng, der slet ikke kan holde op med at tisse - du finder ikke kun Manneken Pis i Bruxelles, du kan også møde ham midt på Adelgade i Bogense!

Farvel til Manneken i Bogense

Foto:Ole Thrane

Manneken Pis kom til Bogense i 1934 som en gave fra konsul Willum Fønss.

Den gode historie er, at konsulen var et hyttebarn, som blev fundet forladt på færgen mellem Klakring og Bogense - og da ingen ville vedkende sig barnet, tog slagtermester Levinsohn det lille barn til sig og opdrog ham. Men historien er ikke helt sand... 

Willum Fønss blev født i København i 1869 som søn af Charlotte Emilie Levin og tjenestekarl Wilhelm Christiansen Fønss. De var ikke gift, og det var en stor skam for Charlotte Emilie - og dengang var det ualmindeligt svært at leve som enlig mor og give sit barn de bedste betingelser. Så den lille Willum blev sendt til Bogense allerede som spædbarn for at bo hos sin mormor og morfar, slagtermester Meyer Levinsohn.

Han fik en tryg barndom og gik i borgerskolen på Torvet i Bogense, blev udlært i isenkram og flyttede fra Bogense og ud i det store udland, kom senere tilbage til Danmark og fik succes som våbenhandler, åbnede isenkramforretninger og købte ejendomme i København. Han blev også udnævnt som græsk vicekonsul.

Foto:Ida Sejer Clausen

Willum Fønss var taknemmelig for sin lykkelige barndom i den by, der havde taget imod ham som en af sine egne. Han gav i begyndelsen af 1930'erne flere gaver til Bogense: Et springvand med guldæble, en fane til anlægget og et solur. Men i 1934 kom den gave, der skulle vise sig at blive den mest populære, og som stadig kan findes i Bogense: Nemlig en 60 cm høj kopi af Manneken Pis i Bruxelles.

Det var Willums datter baronesse Ellen Rosencrantz, der indviede Manneken Pis den 20. marts 1934 - hendes far var for syg til det. Men Willum nåede at se den lille figur, da han besøgte Bogense i sommeren 1934. Han var glad for den by, hvor han voksede op, for han var i Bogense i begyndelsen af maj 1935, inden han døde den 25. maj samme år.

Manneken Pis i kostume

Manneken Pis blev klædt ud første gang i 1950'erne som helten fra børnebøgerne Peder Most, der stak til søs, og som alle raske drenge beundrede. Siden dengang har den lille gut været klædt ud i meget forskelligt tøj - du kan se et udvalg af kostumer her.

Manneken Pis i kjole og hvidt
Foto: VisitNordfyn
Manneken Pis som viking
Foto: VisitNordfyn
Manneken som blomsterdreng
Foto: Rosenfestival
Manneken Pis som Hawaii-dreng
Foto: Ole Thrane
Manneken Pis som Ole Lukøje
Foto: Ole Thrane
Manneken Pis i folkedragt
Foto: Ole Thrane

En gammel dreng

Manneken Pis blev indviet den 20. marts 1934, og dermed har han altså for længst holdt sin 80 års fødselsdag. Han er blevet en gammel dreng, selvom han nu stadig er en barnerøv i modsætning til sin storebror i Bruxelles, der er fra 1619. Storebror er dog også kun 60 cm. Motivet med den tissende dreng er endnu ældre - du finder også en tissende dreng i Caritas-springvandet i København fra 1609.

Den lille tissende dreng vakte forargelse hos nogen, da han blev sat op i 1934, men han blev hurtigt populær, og i dag er han en hyggelig del af byen, som du endelig må hilse på, når du kommer til Bogense!

Sådan gik det, da Manneken Pis fik besøg af Smadremanden...