©  Foto:

Ventetjørnen ved Rugårdsvej

Den gamle ventetjørn har både set konger og dronninger og troldkarle og har haft stor betydning for de lokale bønder – den er levende historie!

Herregården Rugård har været ejet af kongen og havde stor betydning i middelalderen og op til 1800-tallet. Da kongen havde solgt slottet, blev det en pligt for de efterfølgende ejere at køre kongeægt, det vil sige at de havde pligt til at køre for kongen og følget på deres rejser gennem Danmark.

Ved Ventetjørnen, som stod ved Rugårdsvej, skulle bønderne møde for at køre kongeægt. De danske konger rejste ofte rundt i riget, og der var behov for mange vogne. Derfor samlede bønderne sig i noget, der lignede en løkke, indtil der blev vinket til afgang, og gården tæt på hedder derfor Venteløkke. Dengang var Rugårdsvej en central landevej over Fyn, og det er den ældste hovedvej over Fyn – den er fx med på et kort fra 1500-tallet. 

Der har stået en tjørn på samme sted på Rugårdsvej i mere end 500 år, og den var så stor, at man kunne søge ly under den. Der blev både holdt markeder og rettergang ved tjørnen, og den berømte og berygtede troldkarl Lars Bøn Hahn og to hekse blev dømt til døden af kong Frederik III ved en retssag på stedet. Han kunne ellers få plove til at pløje uden heste, men nu blev han i stedet brændt på bålet.

Den store ventetjørn blev fældet i 1994, men nye rodskud fik tjørnen til at overleve, så historien lever stadig!

Se den flotte udsigt og forestil jer stemningen 500 år tilbage.