©  Foto:

Torshøj

Se udsigten fra den største begravelseshøj på Nordfyn - men vogt dig for de underjordiske, der kommer frem om natten og danser!

Fra Torshøj har man en fantastisk udsigt over Nordfyn.

I klart vejr kan man se til Vissenbjerg med den høje sendemast. Højen kaldes også Thorshøj eller Thorehøj. Det er en stor høj, nok den største på Nordfyn, antagelig fra bronzealderen. I 1953 blev højen målt til omkring 30 meter i diameter og 5.5-6 meters højde.

Der er fundet en lille flinteøkse og andre enkeltfund. Der er tegn på, at der har været gravrøvere, men det har de nok fortrudt, da det siges ”at den, som graver i Højen, gaar det ilde, og det skal være godtgjort ved Erfaring.” (Nationalmuseet, 1891).

Der knytter sig mange sagn og historier til Torshøj. For eksempel dette fra en præsteberetning fra 1704:

”En husmand skal kort efter (23 oktober 1704) have passeret højen, som i det samme stod på 4 piller, derefter så han 7 folk danse om højen, og disse fulgte ham til byen Thoruppe for derefter at forsvinde.”

Stendysser findes både små og store, dækket af en rund eller en lang høj af jord, eller helt eller delvist fritlagt, fordi jorden med tiden er eroderet bort. På den måde fik vi de ikoniske stendysser i landskabet bestående af et antal store sten med en stor dæksten ovenpå.

De er bygget midt i bondestenalderen fra 3500 til 3200 f.Kr. Dysserne er bygget af store granitblokke. I begyndelsen var de små og beregnet til en enkelt begravelse, men senere byggede man dem større, og de fik en indgang, så de kunne bruges flere gange. Dette udvikledes endnu senere til jættestuerne, der tilføjede en gang indtil dyssekammeret.

Du kan se mere på Kulturarvsstyrelsens hjemmeside:

http://www.kulturarv.dk/fundogfortidsminder/Lokalitet/5908/

KØRSELSVEJLEDNING:

Kør fra Skamby ad Thorupvej. Cirka 900 meter henne på venstre side ses Torshøj omkring 50 meter inde på marken.