©  Foto:

Stendyssen ved Stensby

Stendyssen ved Stensby vidner om, at der her ved Søndersø har boet mennesker i flere tusind år - kom og stå midt i vores fortid!

Bag hegnet, der løber langs Sandvad, åbenbarer der sig en smuk lille stendysse. Den har engang været dækket af en jordhøj, men nu står den som et fritstående gravkammer, der består af tre store bæresten og en dæksten. Kammeret vender østsydøst – vestnordvest. Det er 1,5 m bredt i vest og 1,2 m i øst, hvor der er åbent. Kammeret er 2,5 m langt og omkring 1 m højt. Stenene er tilsyneladende udvalgt omhyggeligt, da de er af samme rødlige bjergart.

Der er mindst 18 skåltegn på dækstenen. Skåltegn er runde fordybninger i sten, der især er kendt fra bronzealderens helleristninger. De er religiøse symboler, der kan tolkes som sol- og/eller frugtbarhedssymboler.

Stendysser findes både små og store, dækket af en rund eller en lang høj af jord, eller helt eller delvist fritlagt, fordi jorden med tiden er eroderet bort. På den måde fik vi de ikoniske stendysser i landskabet bestående af et antal store sten med en stor dæksten ovenpå.

De er bygget midt i bondestenalderen fra 3500 til 3200 f.Kr. Dysserne er bygget af store granitblokke. I begyndelsen var de små og beregnet til en enkelt begravelse, men senere byggede man dem større, og de fik en indgang, så de kunne bruges flere gange. Dette udvikledes endnu senere til jættestuerne, der tilføjede en gang indtil dyssekammeret.

Du kan se mere om stendyssen på Kulturarvsstyrelsens hjemmeside:

http://www.kulturarv.dk/fundogfortidsminder/Lokalitet/5915/

KØRSELSVEJLEDNING:

Kør fra Søndersø mod Otterup ad Sandvad. Fortidsmindet er på venstre hånd. En trætrappe går gennem hegnet. Der kan parkeres på en græsklædt parkeringsplads foran hegnet. En lille træpæl med en stiliseret stendysse på inde på parkeringspladsen viser vej.

Vær forberedt på lidt ujævnt terræn og brændenælder.