Gå til indhold
©  Foto:

Skamby

Jætter, trolde og vikinger har været med til at grundlægge Skamby - og så har landsbyen også være stationsby på Nordfyenske Jernbane!

Skamby ligger lunt og godt på gode jorder i det Nordfynske. Der har mennesker slået sig ned i over tusinde år, og de har efterladt sig spor. I omegnen af Skamby kan man finde både en jættestue fra bondestenalderen, den kæmpestore Torshøj, der antagelig er fra bronzealderen og Glavendruplunden med rester af 2 bronzealderhøje og ikke mindst Glavendrupstenen med Danmarks længste runeindskrift. 

Skamby nævnes i de skriftlige kilder for første gang i 1348. Der er lidt usikkerhed om, hvad navnet Skamby kommer af. Måske betyder det den korte by eller byen ved den korte å. By er blevet brugt siden år 750 som endelse på bynavne.

Kirken

Da kristendommen kom til Nordfyn, blev det i Skamby, der først blev bygget kirke. Efter sigende meget mod den lokale trold Fins vilje.

Kirken er bygget af granitkvadre og munkesten og har mange interessante ting at se. Blandt andet en ”pesttorn” på kirkegården. I middelalderen var det almindeligt at plante en hvidtjørn ovenpå de mange, der døde af pest.

Jernbanen

Den Nordfyenske Jernbane fra Odense til Bogense kom i 1882 og bragte, ligesom andre steder, meget med sig. Byen voksede rundt om stationen, forretninger og håndværkere slog sig ned, og det var let for omegnens bønder at få deres afgrøder med togene. I 1966 var det imidlertid slut, da banen blev nedlagt.

Skamby i dag

Kirketårnet har konkurrence fra de store siloer hos Danish Agro, der har deres regionshovedkontor i Skamby.

Ny tider, nye skikke. De gamle bygninger har fået andet indhold. I stationsbygningen, der som de andre stationsbygninger på strækningen er tegnet af arkitekt N.P.C. Holsøe, er der boliger. I den gamle gæstgivergård har kunstneren Knud Axelsen indrettet Galleri Nordfyn. Karetmageren er nu en stor, international møbelvirksomhed med kareten som logo.

Skamby er et aktivt lokalsamfund, der for få år siden i samarbejde med Nordfyns Kommune fik omdannet den tidligere skole til et multihus.

Indbyggertal: Omkring 440

Vi ses på: