©  Foto:

Skamby

Jætter, trolde og vikinger har været med til at grundlægge Skamby - og så har landsbyen også været stationsby på Nordfyenske Jernbane!

Skamby ligger lunt og godt på gode jorder i det Nordfynske. Der har mennesker slået sig ned i over tusinde år, og de har efterladt sig spor. I omegnen af Skamby kan man finde både en jættestue fra bondestenalderen, den kæmpestore Torshøj, der antagelig er fra bronzealderen og Glavendruplunden med rester af 2 bronzealderhøje og ikke mindst Glavendrupstenen med Danmarks længste runeindskrift. 

Skamby nævnes i de skriftlige kilder for første gang i 1348. Der er lidt usikkerhed om, hvad navnet Skamby kommer af. Måske betyder det den korte by eller byen ved den korte å. By er blevet brugt siden år 750 som endelse på bynavne.

Kirken

Da kristendommen kom til Nordfyn, blev det i Skamby, der først blev bygget kirke. Efter sigende meget mod den lokale trolds vilje. Det fortælles at trolden Finn fra Nørre Højrup forsøgte at forhindre opførslen af Skamby Kirke ved at sparke kirken omkuld, hvilket efterlod et stort fodaftryk i stensoklen, som stadig kan ses idag.

Kirken er bygget af granitkvadre og munkesten og har mange interessante ting at se. Blandt andet en ”pesttorn” på kirkegården. I middelalderen var det almindeligt at plante en hvidtjørn ovenpå de mange, der døde af pest.

Jernbanen

Den Nordfyenske Jernbane fra Odense til Bogense kom i 1882 og bragte, ligesom andre steder, meget med sig. Byen voksede rundt om stationen, forretninger og håndværkere slog sig ned, og det var let for omegnens bønder at få deres afgrøder med togene. I 1966 var det imidlertid slut, da banen blev nedlagt.

Skamby i dag

Hver sommer holdes der Troldefest i Skamby, med bobturnering, fodboldkampe, cykelløb, boder og fest i teltet. Siden 1967 har sagnet om trolden, der sparkede til kirken, lagt navn til den årlige byfest "Troldefesten". Det er Skamby Boldklub, der sammen med frivillige kræfter fra Skamby og omegns Borgerforening samt Skamby Multihus arrangerer Troldefesten.  

Skamby er et aktivt lokalsamfund, der for nogle år siden i samarbejde med Nordfyns Kommune fik omdannet den tidligere skole til et multihus, der lejes ud til fester og kurser.

Flere af de gamle bygninger i Skamby har fået andet indhold.
Skamby Elektrisitetværk fra 1908 er nu blevet til Skamby El, der stadig har en flot butik i byen. De nuværende ejere valgte at renovere facaden og bringe den tilbage til det oprindelige udtryk, hvilket gjorde at de vandt Nordfyns kommunes bevaringspris i år 2020.

Karetmageren Eilersen er nu en stor international virksomhed med kareten som logo.

I stationsbygningen, der som de andre stationsbygninger på strækningen er tegnet af arkitekt N.P.C. Holsøe, er der nu boliger. I den gamle gæstgivergård havde kunstneren Knud Axelsen i flere år indrettet Galleri Nordfyn.

Kirketårnet har fået konkurrence fra de store siloer hos Danish Agro, der har deres regionshovedkontor i Skamby. Deres høje skorsten er nu det mest synlige varetegn i horisonten når man nærmer sig Skamby. 

Indbyggertal: Omkring 440